Inloggen

Kwaliteitsanalyse hooi

Wat is nu goed hooi?

Wat is nu goed hooi voor paarden?

Wat is nu goed hooi voor paarden? Een vraag die bij veel paardenhouders heerst. En een hele goede vraag wat ons betreft. Hooi staat aan de basis voor een goed rantsoen voor je paard. Het is daarom van belang dat het paard hier de gewenste voedingsstoffen uit kan halen. Aan het uiterlijk van hooi kun je niet zien wat de voedingswaarden hiervan zijn. Daarom is een kwaliteitsanalyse hiervoor cruciaal. Wij bemonsteren al onze vrachten hooi en laten deze analyseren bij Eurofins in Wageningen. Zo wordt duidelijk hoeveel energie, eiwitten en suikers er in het hooi zitten. Erg makkelijk als je bijvoorbeeld op zoek bent naar suikerarm hooi.

Hoe gaat deze monstername in zijn werk? Wanneer wij een vracht hooi binnen krijgen in onze opslag in Mariahout, krijgt deze van ons een uniek nummer. Vervolgens nemen wij bij verschillende balen van deze vracht kleine hoeveelheden hooi af. Zo hebben we een gemiddeld monster van de gehele vracht. Dit hooimonster laten wij vervolgens analyseren in het lab van Eurofins, de uitslag van deze analyse hangen wij vervolgens aan deze vracht. Wij analyseren dus elke vracht hooi die bij ons binnenkomt. Het is goed om te weten dat een analyse een gemiddeld beeld van de partij weergeeft. Onderling kunnen de uitslagen van de verschillende balen verschillen, hooi blijft ten slotte een natuurproduct.

Hoeveel hooi?

Om te weten hoeveel hooi je moet voeren leggen we je dat hier uit.

De voedingswaarde

Door een analyse weten we de voedingswaarde en voor welk dier het geschikt is.

Beoordelen kwaliteit

Hooi is ook met het blote oog te beoordelen op planten en kruiden die aanwezig zijn.

Hoeveel hooi moet ik mijn paard voeren?

Elk rantsoen begint met goed hooi. Het dagelijkse rantsoen van een paard bestaat voor 70 tot 100 procent uit hooi. Het is daarmee de belangrijkste voedingsbron voor paarden en pony’s. Het rantsoen van (top)sportpaarden bestaat voor 70 procent uit hooi. Voor de meeste recreatiepaarden ligt dit rond de 90 procent. Een richtlijn is dat je jouw paard of pony tussen de 1,5 en 2 procent van zijn lichaamsgewicht aan hooi geeft. Ga voor een paard van 600 kg dus uit van 9 tot 12 kg hooi per dag.

Om een gezond voedingsrantsoen te kunnen samenstellen, is het belangrijk om te weten wat de kwaliteit van het ruwvoer is. Pas als je het energie-, eiwit- en suikergehalte hebt bepaald, kun je op basis van de energiebehoefte en conditie van je paard (te mager, te dik) de juiste aanvulling kiezen in krachtvoer en/of een balancer (vitaminen, mineralen en sporenelementen).

paarden hooi
corsten krullen stal (2)

Hoe kom je tot de voedingswaarde in hooi?

De analyse die we uit laten voeren door Eurofins voldoet aan de officiële richtlijnen en geeft meer inzicht in de energie die er in het hooi zit voor je paard, het gehalte eiwitten en het suikerpercentage.

Voor bovengenoemde pijlers kan je aflezen hoeveel procent er hiervan aanwezig is in het hooi. Hooi bestaat voor minimaal 85% uit droge stof, het resterend aandeel is vocht. Door het hooi af te wegen kan je dus uitrekenen hoeveel voedingswaarde je paard haalt uit het hooi.

Toch kan je na het doen van deze scan nog steeds niet zeggen of een partij hooi goed of slecht is, maar wel voor welk paard of andere diersoort dit geschikt is. De voedingswaarde moet namelijk matchen met de voedingsbehoefte van je paard. Deze kan je grofweg inschatten door te kijken naar de conditie van je paard en of deze te dik of te dun is. Ook is het belangrijk om stofvrij hooi te voeren om irritaties of klachten in de luchtwegen te voorkomen.

Een mismatch kan echter vele gezondheidsklachten bij je paard veroorzaken. Het loont dus om uit te zoeken wat er bij je paard past. Daarom adviseren wij altijd om op zoek te gaan naar een voedingsdeskundige of paardenarts met deze expertise.

Beoordelen van de hooi kwaliteit

Naast de voedingswaarde kan je de kwaliteit en geschiktheid van het hooi ook deels beoordelen met het blote oog. Welke planten zitten er bijvoorbeeld in het hooi? Is dat enkel een bepaald type gras of zijn dat ook nog kruiden?

Wil je meer informatie over ruwvoer?

Blogbericht 3

Et recusandae facere ut unde enim in velit rerum. Lorem ipsum dolor sit amet. Ad laudantium perferendis sed numquam voluptas qui soluta tempore aut minus

Lees verder »

Blogbericht 2

Et recusandae facere ut unde enim in velit rerum. Lorem ipsum dolor sit amet. Ad laudantium perferendis sed numquam voluptas qui soluta tempore aut minus

Lees verder »
vacature corsten fourage

Blogbericht 1

Et recusandae facere ut unde enim in velit rerum. Lorem ipsum dolor sit amet. Ad laudantium perferendis sed numquam voluptas qui soluta tempore aut minus

Lees verder »